LinkedInHet is eigenlijk zo maar een vraag: “Wat is nu het nut van LinkedIn groepen?”. Natuurlijk zul je zeggen “discussie” of zelfs maar “kennisdelen”, maar in de praktijk blijkt het nut niet zo duidelijk Ik merk wel, dat als ik een beetje reageer in ‘groepen’ mijn eigen profiel vaker wordt bekeken, maar dat is niet echt een KPI voor mezelf, eigenlijk. Om het zo maar te zeggen.

Uit LinkedIn groepen haal je best veel

Laten we maar gewoon duidelijk zeggen: ik heb nu verschillende groepen geprobeerd omdat ik toch vaak hoor “maar ik haal best wat uit die groepen”. Echter, mij valt op -met name in Nederlandstalige groepen- dat het vooral een verzameling linkspam is (en oproepen van studenten) van mensen die artikelen van zichzelf promoten. Vaak zonder gene ook nog zonder enige begeleidende tekst, vraag of anderszins een toevoeging. De internetregel ‘OP Starts’ (topicopener moet zelf eerst doen wat hij van anderen vraagt of zelf een tekst ter discussie plaatsen) wordt zelden tot nooit nageleefd.

Mijn vraag is dan ook: wat haalt u uit de LinkedIn groepen? LinkedIn an sich is een handige kaartenbak, en zelfs uit de ‘timeline’ pik ik nog wel eens een topic. Maar de groepen, wat doe ik verkeerd? Zit ik in de verkeerde groepen? Of zegt u: “Gyurka, maar daar gaat het juist om!”. Want dat vind ik ook best, maar dan heb ik nog wel een hoop berichten te linken.

Enkele uren na het plaatsen van deze vraag waren er nul (0) reacties, maar wel een nieuw topic van iemand die zijn eigen blog even linkte. #Jeverwachthetniet.

Gepubliceerd door gyurka

Studied Sociology in Rotterdam and currently working as a Research Consultant for R2Research. Previously worked for a large (online) sample provider in the Market Research industry. Columnist, blogger and experienced in online strategies; answering your questions on how to tell your story online. e-mail: gyurka@gmail.com

Doe mee met de conversatie

10 reacties

 1. Haal er bijzonder weinig uit, behalve dat het soms via groepen makkelijker is om met iemand te connecten (gedeelde groep). Erger me vooral aan de stortvloed nietszeggende mailnotificaties over ‘discussies’ (lees: iemand heeft weer een link gedumpt).

 2. Ja, ik snap wel dat iemand ooit heeft bedacht dat het de interactie (of in de praktijk, doorkliks) zal bevorderen als je standaard ‘handige’ digests aanbiedt, maar het is de hel, natuurlijk.

 3. Ik mag me wel eens vermaken met een beetje trollen daar, zeker na een goeie slok op.

  Verder is er niks te halen en als ik niet gedronken heb tik ik hier-en-daar wel eens een comment om ‘m maar weer te verwijderen voor ik ‘m plaats.

 4. De enige functionaliteit die van enige waarde is, is inderdaad de mogelijkheid tot netwerken, fatsoenlijk gebruik van inmails etc. Ik bekijk wel eens een aantal groepen, maar het valt me op dat daar werkelijk 0,0% waarde toegevoegd wordt.

 5. Ik merk wel dat -zoals gezegd- de Engelstalige groepen vaak iets inhoudelijker zijn, en ook de meer op techniek gerichte groepen lijken strikter in hun moderatie en beter op het gebied van actieve discussie of hulp aan de leden.

 6. Uit een aantal gevolgde groepen (journalistiek, communicatie, fotografie) haal ik wel degelijk nuttige informatie en tips. Wel valt mij het toenemende aantal verzoeken van afstudeerders op om medewerking te verlenen aan een onderzoek.

 7. Ja, er zijn inderdaad ook wel steeds meer afstudeeronderzoeken, ik twijfel altijd een beetje of ik die dan moet ‘flaggen’.

  Tips voor groepen die wél ok zijn en waarvan iemand denkt “dat sluit wel bij die Gyurka aan”, dat mag ook!

 8. Het heeft mij de nodige samenwerkingsrelaties opgeleverd. Meer dus dan alleen discussie en kennisdeling, maar ook concrete projecten en voorstellen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.