Waar komt dat verkeer met campaign_id=A100 vandaan?

Update In ieder geval sinds de update naar iOS 10.2 is de situatie deels anders dan in onderstaand artikel. Het bewuste campaign_id wordt niet meer meegegeven door de Apple News Widget. Wel blijven de overwegingen over het soort verkeer nog geldig.

Wie wat fanatieker z’n websitestatistieken in de gaten houdt, kan soms voor verrassingen komen te staan. Een oude pagina die om onduidelijke redenen ineens viraal gaat is vaak fijn om te zien, maar het kan ook onnodige hoofdbrekens opleveren. Wat is dat verkeer uit die onduidelijke bron? Waarom zit er een rare querystring in een URL? Vaak is het ‘niets’, een grapje van iemand die naar je site linkt, of een eerder gedeelde link waar bij het doordelen een keer iets mis is gegaan. Toch werd bij onze redactie half september de aandacht gegrepen door het opvallende campaign_id=A100.

Eerst leek het er op dat iemand een keer link met een verdwaald campagne nummer had gedeeld en dat daar nu toevallig aardig wat verkeer op binnenkwam. Het betreffende artikel was namelijk al populair. Hetzelfde campaign_id kwam echter al snel bij andere artikelen terug. Waren we ergens opgenomen in een dagelijkse nieuwsbrief? Maar waarom dat id? Of zou er iemand ergens een campagne met onze site er in draaien? (En waarom dát dan?)

Een zoektocht leverde niet veel op, behalve het feit dat enkele andere sites wel eens gelinkt zijn met hetzelfde campaign_id. Wat mij al snel opviel was dat alle bezoekers via mobiel of tablet kwamen. Dus richtte ik me op een zoektocht naar welke mobiele app hiervoor verantwoordelijk zou kunnen zijn.

Lees verder op ThePostOnline »